Kargo Hasar Tespit Tutanağı
Hasar Tespit Tutanağı kargonun size geldiği zaman ürününüade kırılma, hasar görme, bozulma veya eksik çıkması sonucunda tutulması gereken belgeye verilen isimdir.
Kargonuz kırık, ezilmiş, hasarlı olarak gelirse kargo görevlisinden hasar tespit tutanağı tutmasını isteyin. Kargonuza bu gibi durumlarda yapabileceğiniz yasal işlemlerin başında kargo görevlisine tutanak (zabıt) tutturmak gelir.
Yurtiçi ve Yurtdışı kargolarınızda kargomuzu teslim alırken çoğumuzun dikkat etmediği ve yapmadığı birşey var. Kargoyu kontrol etmek ve sorunlu durumlarda kargo görevlisine tutanak tutturmak.
Peki hangi durumlarda Hasar Tespit Tutanağı tutturulur?
Ürünün gönderildiği kutuda herhangi bir ezilme, yırtılma var ve bu sebepten ürününüzde hasar var ise.
Nasıl Hasar Tespit Tutanağı (zabıt) tutturulur?
Kargonuzu kontrol edin. Kontrol etmeden hiçbir yeri imzalamayın. Üstteki maddelerden biri yaşadıysanız kargo görevlisinden Hasar Tespit Tutanağı tutmasını isteyin ve kargoyu teslim almayın. Tutanak ile birlikte iadesini isteyin.
Kargo görevlisi yanımda tutanak yok diyebilir yada tutanak tutmak istemeyebilir. Buna dikkat edin.
Önemli: Kargonuzu kontrol etmeden önce hiç bir yere imza atmayın.
Attığınız imza kargoyu teslim aldığınıza dair imzadır ve ürününüz de sıkıntı var ise bir şey yapamazsınız. Hasar tespit tutanağı tutturamazsınız.
Yurtdışı kargosu sorunlu gelenler için Not: Eğer yurtdışı siparişiniz sorunlu geldi ise, ilk önce açmadan önce kutunun fotoğrafını çekip, üründe sorunlu kısmıda fotoğraf veya video ile satıcıya yada siteye gönderip para iadenizi alın.
Bunu Yapmayın!
Bir adet Telefon siparişi verdik ve beklemeye koyulduk. Aradan biraz zaman geçiyor ve kapımız çaldı. Kargo şirketinde çalışan görevli kargomuzu getirmiş. Hemen kargoyu teslim alıyoruz ve imza atılacak yere imza atıyoruz. Ardından “İyi günler” deyip kapıyı kapatıyoruz. Paketi açıyoruz ve kargo gelirken hasar aldığı için telefonun ekranı patlamış.
Bunu Yapın!
Bir adet telefon siparişi verdik, beklemeye koyulduk. Aradan günler geçti kapıyı açtık ve kargocu kargomuzu verecek. Ardından otomatik olarak size teslim aldığınızı imzalamanız için listeyi uzatıyor. Kargo görevlisini bekleterek, ürünü kontrol edeceğinizi söyleyin. Önce kargo paketine bakıyoruz. Taşımadan kaynaklı ezilme veya kargonuz yolda açılmış mı diye. Sorunsuz gözüküyor. Beklediğimiz ürün gelmiş mi diye birde ürünü kontrol edelim. Evet telefon gelmiş. Kutusu jelatini üzerinde açılmamış. Kargo görevlisine beklediği için teşekkür edip, şimdi istediği yeri imzalayabiliriz.
Eğer uzun süre kontrol edilmesi gereken bir ürün alırsanız kargonuzu kapıda almayın. Şubeyi arayıp şubeden teslim alınacağını söyleyin. Kargo elemanını kapıda uzun süre bekletmenin yararı olmayacaktır.
Bu bilgiler genelde yurtiçi kargolarınızda hasar tesip tutanağı tutmakta faydalıdır. Yurtdışı kargolarınızda eğer kargonuz uluslararası bir firma vasıtası ile gelmediyse hasar tespit tutanağı tutturmakta fayda yoktur. Direkt satın aldığınız site yada satıcı ile görüşüp, olayı o şekilde halletmeye çalışın.
Satın aldığımız ürünleri her zaman kontrol edelim.
Arızalı-hasarlı ürün iadesine sorun yaşamamak için alışveriş yaptığımız siteleri iyi seçelim.